Захист інформації в комп’ютерних системах
(ЗІКС)

Курс орієнтований на прикладних математиків, що спеціалізуються в галузі технологій безпеки інформації та спеціалістів з захисту інформації в комп’ютерних системах. Прослухавши цей курс, студенти будуть розуміти основні принципи побудови комплексних систем захисту інформації, визначати типові вразливості систем, аналізувати системи на предмет захищеності та розробляти рекомендації щодо підвищення захищеності систем, знати нормативні документи в галузі захисту інформації в комп\'ютерних системах від несанкціонованого доступу.

Предмет цього курсу: принципи захисту інформації в комп’ютерних системах і мережах; комплексні системи захисту інформації; типові вразливості систем; розподілені обчислювальні системі і глобальна мережа; нормативні документи в галузі захисту інформації в комп\'ютерних системах від несанкціонованого доступу; апробовані рішення систем захисту.

Задачі курсу “Захист інформації в комп’ютерних системах і мережах”: Ознайомити студентів з основами захисту інформації в автоматизованих системах, термінологією, поняття і визначеннями в галузі захисту інформації. Ознайомити студентів з загальною методикою побудови комплексної системи захисту інформації від несанкціонованого доступу в автоматизованих системах обробки інформації, визначенням можливих загроз безпеці, побудовою моделі порушника в автоматизованій системі.Ознайомити студентів з з принципами побудови систем захисту, властивостями систем захисту, складом і архітектурою систем захисту. Ознайомити студентів з нормативними документами в галузі захисту інформації в комп\'ютерних системах від несанкціонованого доступу. Ознайомити студентів з проблемою безпеки інформації в комп\'ютерних мережах і розподілених автоматизованих системах, проблемами мережних протоколів Internet, типовими віддаленими атаками і методами захисту від них.

Автор Грайворонський М.В.